Bemestingsadviezen voor stikstof

Om ervoor te zorgen dat er niet teveel stikstof uit mest in het milieu komt, moeten boeren zich houden aan gebruiksnormen. De normen voor stikstof zijn gebaseerd op bemestingsadviezen.

Deze adviezen verschillen per gebied en per gewassoort. Zo geldt voor zandgronden een ander advies dan voor veen- of kleigronden. Dat heeft onder meer te maken met de snelheid waarmee stikstof uit de bodem spoelt en het vermogen van een gewas om stikstof uit de bodem op te nemen. Hoe minder goed de bodem stikstof kan vasthouden, hoe meer er uitspoelt naar het grond- en oppervlaktewater.

Als er meer dan 50 mg nitraat in het grondwater van een bepaald gebied zit, worden maatregelen genomen, totdat de 50 mg wel wordt gehaald. Eén van deze maatregelen kan het stapsgewijs verlagen van de stikstofgebruiksnormen zijn.

Bemestingsadviezen

Er zijn verschillende bemestingsadviezen, voor:

Verbeteren bemestingsadviezen

Sommige bemestingsadviezen voor stikstof zijn verouderd of houden onvoldoende rekening met specifieke productieomstandigheden. Daarom biedt de overheid boeren en deskundigen de mogelijkheid verbetervoorstellen in te dienen. Deze voorstellen moeten wel aan een aantal voorwaarden voldoen. Deze staan in een protocol.

De onafhankelijke Commissie van Deskundigen Meststoffenwet toetst of een voorstel voldoet aan de eisen in dit protocol. Als dat zo is, kan de minister van Economische Zaken, Landbouw en Innovatie (EL&I) besluiten de gebruiksnorm aan te passen. Deze norm is namelijk gebaseerd op het bemestingsadvies.

Als u een voorstel wilt indienen, kunt u het beste vooraf contact opnemen met de Commissie van Deskundigen. Dit voorkomt dat ideeën dubbel worden ingediend.

De contactgegevens zijn:
Commissie van Deskundigen Meststoffenwet
Postbus 47
6700 AA Wageningen
tel. (0317) 47 78 45
fax (0317) 42 49 88

Ontvang maandelijks nieuws van mestportaal.nl
E-mail: