Emissiereductie stoppers door minder rondes

Staatssecretaris Atsma, van Infrastructuur en Ruimte, wil in overleg met de sector bezien of het wenselijk is om voor bedrijven die op termijn willen stoppen een uitzondering te maken om de verplichte emissiereductie deels te realiseren door het afstoten van vee.

De verplichting in het Besluit ammoniakemissie huisvesting veehouderij om emissiearme technieken in stallen toe te passen staat niet ter discussie.  Het verminderen van het aantal oplegrondes betekent in feite dat op jaarbasis minder dieren worden gehouden. In dat opzicht past het verminderen van het aantal oplegrondes in die systematiek. Dat schrijft Atsma aan de Tweede Kamer.

Atsma reageert met zijn brief op vragen van Elbert Dijkgraaf van de SGP. Die stelt vast dat er verschillende vleesvarken- en vleeskuikenhouders zijn die de ammoniakemissie van hun bedrijf willen reduceren door het aantal oplegrondes te verminderen om op die manier aan de eisen van het Besluit ammoniakemissie huisvesting veehouderij te voldoen. Het gaat om bedrijven die de gevraagde aanpassing van huisvestingssystemen financieel niet haalbaar.

Meer over: Nieuws
Ontvang maandelijks nieuws van mestportaal.nl
E-mail: