Verbrandingsas als fosfaatmeststof

Bij verbranding van biomassa en mest blijft in het restproduct, de as, veel fosfaat zitten. Jaarlijks komt 70 procent van de in Nederland gebruikte hoeveelheid fosfaatkunstmest in de as terecht, dit komt neer op 8.500 ton fosfaat.

Knelpunten bij het gebruik van de assen als meststof zijn de hoge gehalten aan zware metalen en de slechte fosfaatbeschikbaarheid in de assen. Een directe toepassing van de assen als meststof is in Nederland dan ook niet toegestaan. Er zijn wel goede mogelijkheden voor het gebruik van de assen als grondstof voor meststoffen, aangezien de knelpunten door bewerkingen kunnen worden weggenomen. Hierdoor kan de gangbare grondstof ruwfosfaat deels worden vervangen en kan het fosfaat relatief eenvoudig naar het buitenland worden geƫxporteerd, wat gewenst is vanwege het fosfaatoverschot in de Nederlandse landbouw. Op die manier wordt voorkomen dat fosfaat aan de kringloop wordt onttrokken.
Dit zijn de belangrijkste bevindingen die naar voren kwamen uit een bureaustudie die Nutriƫnten Management Instituut heeft uitgevoerd in opdracht van Agentschap NL.

kijk op de website van NMI-Agro voor meer informatie

Meer over: Nieuws | Verwerken
Ontvang maandelijks nieuws van mestportaal.nl
E-mail: