Dierlijke mest en mineralen 2011

Vanaf het begin van de jaren negentig stelt de Werkgroep Uniformering berekening Mest- en mineralencijfers (WUM) jaarlijks standaardfactoren vast voor de mestproductie en mineralenuitscheiding per diercategorie. De productie van dierlijke mest en de uitscheiding van stikstof, fosfaat en kalium worden berekend door de standaardfactoren per diercategorie te vermenigvuldigen met het aantal dieren in de Landbouwtelling. Dit rapport geeft een kort overzicht van de rekenmethodiek, de uitgangspunten die in 2011 zijn toegepast en de berekeningsresultaten.

De totale productie van dunne en vaste mest daalde in 2011 licht van 72,2 tot 71,4 miljard kg. De stikstof- en fosfaatexcretie namen beide af ten opzichte van het voorgaande jaar. De stikstofexcretie daalde van 490 tot 477 miljoen kg N en de fosfaatexcretie van 179 tot 170 miljoen kg P2O5. De belangrijkste oorzaken hiervoor zijn een kleinere rundvee- en pluimveestapel en lagere stikstof- en fosfaatgehalten van rundveemengvoer. De lagere mineralengehalten van rundveemengvoer hangen samen met afspraken tussen de rundveesector en mengvoerfabrikanten in het kader van het zogenaamde voerspoor waarbij
aan het fosfaatgehalte van mengvoer limieten zijn gesteld. Zowel voor stikstof als voor fosfaat ligt het niveau van de mineralenuitscheiding in 2011 onder het plafond dat de Europese Commissie voor Nederland heeft vastgesteld.

Lees het gehele rapport mest en mineralen 2011 >>

Related Links

Meer over: Dier | Publicaties
Ontvang maandelijks nieuws van mestportaal.nl
E-mail: