Mineralenoverschot 2011 gedaald

Voorlopige cijfers van 2011 laat zien dat ten opzichte van 2010 het fosforoverschot met 8 procent gedaald is, maar stijgen de overschotten van stikstof en kalium licht met 2 procent respectievelijk 4 procent.

Het mineralenoverschot wordt bepaald door de aan- en afvoer van mineralen. De afvoer met gewassen is behalve van de mate van bemesting en grondsoort ook afhankelijk van de weersomstandigheden. Jaarlijks kunnen de gewasopbrengsten door veranderde weersomstandigheden sterk van elkaar afwijken met als gevolg schommelingen in de overschotten. In 2010 bedroegen de overschotten circa 25-50 procent van de totale aanvoer van mineralen: voor fosfor 23 procent, voor kalium 33 procent en voor stikstof 49 procent

Enkele ontwikkelingen die hun vruchten beginnen af te werpen zijn: terugwinning en hergebruik van fosfaat uit afvalstoffen, vergisting van dierlijke meststoffen, zo efficiƫnt mogelijk omgaan met krachtvoedergrondstoffen (voerspoor) om benutting van de mineralen te verhogen, en meer export van dierlijke mest.

Lees meer >>

Meer over: Dier | Nieuws
Ontvang maandelijks nieuws van mestportaal.nl
E-mail: