NMV: teleurgesteld in mestwet

De Nederlandse Melkveehouders Vakbond (NMV) is teleurgesteld over het niet opnemen van een vrijstelling van de verplichte mestverwerking bij de afzet van mest binnen de regio (30 km zone). Daarnaast vindt de NMV de voorgestelde verwerkingspercentages erg hoog en niet goed onderbouwd.

De NMV vindt dat de Tweede Kamer moet vasthouden aan de motie van de vrijstelling van verplichte mestverwerking binnen de 30 kilometer zone. Staatssecretaris Bleker geeft wel aan dat deze motie middels de mogelijkheid tot overdracht van de mestverwerkingsplicht is ingebouwd in het nieuwe stelsel, maar dat is slechts ten dele waar.

Bovendien zijn er grote nadelen aan deze invulling van de motie. Uiteraard moet er bij overdracht van de mestverwerkingsplicht een contract worden afgesloten en moet hiervoor worden betaald. Hierdoor ontstaat handel in een nieuw rechtensysteem van ‘afkoop rechten mestverwerkingsplicht’. Dit is volledig strijdig met de lijn van het ministerie om juist af te willen van het betalen voor quotum of dierrechten.

Volgens de NMV hebben veel melkveehouders slechts een klein overschot, dat werkt een dure oplossing van mestverwerking in de hand of het afkopen van mestplaatsingsrechten. 

Lees meer >> 

Meer over: Nieuws | Verwerken
Ontvang maandelijks nieuws van mestportaal.nl
E-mail: