LTO en NVV: extra mestverwerking wél nodig

Extra mestverwerking is niet nodig, volgens een analyse van Boerderij Vandaag. LTO en de NVV zijn het daar niet mee eens. Zij stellen in een reactie in dezelfde krant dat extra verwerking wél nodig is.

Boerderij Vandaag maakte de analyse op basis van cijfers van het ministerie van Economische Zaken. De krant concludeerde dat op basis van deze cijfers er geen verdere investering in mestverwerking meer nodig is:  ‘Alle overschotfosfaat kan via export, verbranding in Moerdijk en het voerspoor weggewerkt worden. Daarbij geldt wel één belangrijke randvoorwaarde: er mag geen verdere groei van de veestapel plaatsvinden. Die dreigt alleen bij het rundvee. De andere grote sectoren zijn begrensd via de varkens- en pluimveerechten.’

In een reactie op de analyse stelt LTO-bestuurder Peter Brouwers dat ‘niet het hele verhaal wordt verteld’. Hij wijst ook op het voorgenomen schot tussen pluimveemest en overige mestsoorten. “Op dit moment wordt inderdaad veel pluimveemest verwerkt en of geëxporteerd. De slag voorwaarts is juist om varkensmest die nu niet aan grond gekoppeld is te verwerken.”
NVV-voorzitter Wyno Zwanenburg wijst op de toenemende druk op de mestexport naar Duitsland waar een flink deel van de gehygiëniseerde mest naartoe gaat. “Van die onzekere situatie willen we juist af”, stelt Zwanenburg. Hij legt ook de link met de derogatie voor bedrijven met meer dan 70 procent grasland die volgens Zwanenburg niet vanzelfsprekend is en waarvoor de oplossing van het fosfaatoverschot een belangrijke rol speelt.

Meer over: Afvoer | Nieuws | Verwerken
Ontvang maandelijks nieuws van mestportaal.nl
E-mail: