“Mestfraude niet afwentelen op goedwillende telers”

De frauduleuze handel in mest mag niet worden afgewenteld op telers die de regels netjes naleven. Dat stelde voorzitter Jaap Haanstra van de LTO-vakgroep akkerbouw tijdens een bijeenkomst in Oosteinde in het noorden van Groningen. Dat meldt Nieuwe Oogst.

In een aantal zand- en lössgebieden in Nederland is de nitraatnorm van 50 milligram per liter in het grondwater lastig haalbaar. De overheid heeft plannen om daar de stikstofnorm bij aardappelen met 20 procent te verlagen. Volgens Haanstra ligt een deel van de oorzaak bij het niet volgens de regels toedienen van dierlijke mest. "Daardoor worden de goede boeren met de kwade gestraft en dat is niet terecht."

Tijdens de bijeenkomst in Oosteinde werd over diverse vormen van fraude met mest gesproken. Bijvoorbeeld over grond die in Noord-Nederland is aangekocht om mestoverschotten af te kunnen zetten, maar waar in de praktijk nooit drijfmest op wordt uitgereden. Of mest die alleen in theorie de grens over gaat. Haanstra stelde dat in bepaalde delen van Nederland 40 procent van de mest buiten de boekhouding blijft.

Meer over: Nieuws | Uitrijden
Ontvang maandelijks nieuws van mestportaal.nl
E-mail: