Derogatie: pas eind april duidelijkheid

Het nitraatcomité heeft nog altijd niet besloten of Nederland wel of geen derogatie krijgt. Pas op 23 april, wanneer het comité weer samenkomt, kan duidelijkheid worden gegeven of boeren van een derogatie gebruik kunnen maken waardoor ze nog dit jaar, onder voorwaarden, 250 in plaats van 17- kg stikstof per hectare uit dierlijke mest mogen aanwenden.

De Europese Commissie ziet er scherp op toe dat Nederland, met de in het vijfde actieprogramma voorgestelde maatregelen, de doelen van de Nitraatrichtlijn kan realiseren en dat een bijdrage wordt geleverd aan het bereiken van de doelen van de Kaderrichtlijn Water. Nederland moet daarnaast aantonen dat de toezeggingen uit het vierde actieprogramma (met name het per 2015 invoeren van fosfaatevenwichtsbemesting en beleid om de nitraatdoelstelling in grondwaterte bereiken) worden nagekomen. De Europese Commissie wil er van overtuigd zijn dat de maatregelen die Nederland neemt wetenschappelijk onderbouwd zijn in hun milieukundig effect en geborgd in de wijze van uitvoering en handhaving.

Staatssecretaris Sharon Dijksma laat weten dat de gesprekken met het Nitraatcomité in een vergevorderd stadium zijn, maar dat die nog niet zijn afgerond. “Zo spoedig mogelijk na afronding van de gesprekken kan in het Nitraatcomité worden besloten over het Nederlandse derogatieverzoek”, laat Dijksma in een brief aan de Tweede Kamer weten.

Meer over: Nieuws | Uitrijden
Ontvang maandelijks nieuws van mestportaal.nl
E-mail: