Mestkelders gebruikt als drugsdump

Honderden liters drugsafval zijn gedumpt in mestkelders van veehouderijbedrijven in Noord-Brabant. De chemische producten worden vermengd met mest en uitgereden over akkers. Het afval komt na het uitrijden of injecteren in de bodem terecht en kan langs die weg ook in de voedselketen komen. Dat meldt AgriHolland.

In Riel bij Tilburg is een vondst van drugsafval in een mestkelder gedaan. Naar dat incident op een boerenbedrijf loopt een strafrechtelijk onderzoek. De Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit zegt op de hoogte te zijn van een incident met een giertank op een leegstaande boerderij. De instantie roept mensen op melding te maken als ze dergelijke praktijken signaleren zodat actie ondernomen kan worden.

Er is nog geen onderzoek gedaan naar de effecten van drugsafval op gewassen, maar volgens hoogleraar milieutoxicologie aan de Wageningen Universiteit Tinka Murk kunnen de effecten ernstig zijn. Zij denkt dat waar het afval uitgereden het gewas minder zal groeien. “Het is niet zo dat stoffen die in deze processen worden gebruikt makkelijk in de planten komen. Ze zullen niet direct in sla of maïs terechtkomen. Het risico dat wel zou kunnen ontstaan is dat zware metalen uit de bodem door de zuren beschikbaar komen en dan wel opgenomen worden door de plant.”

Burgemeester Rijsdorp van de gemeente Goirle en de Udense burgemeester Hellegers willen dat er direct onderzoek komt naar de effecten voor de volksgezondheid en voedselveiligheid. De regioburgemeesters zeggen zich zorgen te maken over de verschuiving van de georganiseerde misdaad naar het platteland. Het feit dat boeren benaderd worden is wel een nieuwe situatie. Als door de economische crisis ook in de agrarische sector financiële moeilijkheden zijn, dan is dat mogelijk een groot risico.”

Bron: AgriHolland

Meer over: Nieuws | Opslag
Ontvang maandelijks nieuws van mestportaal.nl
E-mail: