Mineralenconcentraat als kunstmest kost tijd

Het kan nog jaren duren voordat mineralenconcentraat als kunstmestvervanger wordt erkend. Nederland bepleit daarom een vrijstelling voor de komende jaren bij de Europese Commissie. Dat meldt Nieuwe Oogst.

Nederland streeft naar een Europese permanente erkenning van mineralenconcentraat als kunstmest. Daarvoor moet de meststoffenverordening worden gewijzigd en dat kost tijd, blijkt uit een brief van staatssecretaris Sharon Dijksma aan de Tweede Kamer.

De Europese Commissie geeft aan dat een eerste voorstel tot herziening van de verordening aan het einde van 2014 te verwachten is, laat Dijksma weten. Daarna kan het nog enkele jaren duren voordat de meststoffenverordening is goedgekeurd en de steun heeft van een belangrijk deel van de Europese lidstaten.

Dijksma bepleit een derogatie voor het gebruik van mineralenconcentraat als kunstmest binnen het vijfde actieprogramma Nitraatrichtlijn. Dat actieprogramma ligt nu ter goedkeuring bij de Europese Commissie. Naar verwachting beslist de commissie daarover binnen enkele weken.

Meer over: Nieuws | Uitrijden
Ontvang maandelijks nieuws van mestportaal.nl
E-mail: