Proefjaar voor bovengronds aanwenden

Staatssecretaris Sharon Dijksma heeft gereageerd op het verzoek van SP-Kamerlid Van Gerven vrijstelling te verlenen voor het bovengronds aanwenden van mest aan maximaal honderd gecertificeerde kringboeren van de Vereniging tot Behoud van Boer en Milieu (VBBM) en de Noordelijke Friese Wouden (NFW). Dijksma is voornemens het verzoek in te willigen, maar nuanceert het verzoek door het advies van de Technische Commissie Bodem (TCB).

De TCB is van mening dat bovengronds aanwenden van dierlijke mest vanwege het grotere stikstofverlies niet goed past bij het gedachtegoed van kringlooplandbouw. Daarom zegt de commissie dat die wijze van aanwenden in ieder geval niet noodzakelijk is. Het is niet zeker hoeveel ondernemers gebruik gaan maken van het bovengrondse aanwenden, daarom vindt Dijksma het niet verantwoord de regeling te treffen voor vijf jaar.

Het verzoek van Van Gerven betrof een periode van vijf jaar. Maar Dijksma zegt in haar reactie dat niet toe te staan. “Om te voorkomen dat we in een situatie verzeild raken die mij noodzaakt de regeling in te trekken, geef ik er de voorkeur aan dit jaar als een proefjaar te benutten. Gedurende het jaar kan dan, met behulp van controleresultaten en inbreng van betrokken organisaties, worden gevolgd in hoeverre de regeling aan de intenties van de motie voldoet. Indien aan het einde van het jaar blijkt dat dit het geval is, zal ik de regeling verlengen met de resterende vier jaar.”

Meer over: Nieuws | Uitrijden
Ontvang maandelijks nieuws van mestportaal.nl
E-mail: