Temperatuursom op veel plekken al boven 250 graden

Op veel plekken in Nederland heeft de temperatuursom (T-som) de 250 graden al bereikt. Dat blijkt uit gegevens van het Nutriƫnten Management Instituut (NMI) in Wageningen. In Vlissingen werd gisteren de hoogste T-som gehaald van 286 graden. In Beerta in Noordoost-Groningen daarentegen kwam de T-som uit op 165 graden.

De temperatuursom is een optelsom van de gemiddelde dagtemperatuur boven nul, gerekend vanaf 1 januari van een jaar. De optimale T-som ligt rondom 250 graden. Het bereiken van de temperatuursom is voor veehouders het signaal voor het geven van de eerste stikstofgift aan het grasland, al zullen veel veehouders daar nu nog mee wachten.

In vergelijking met vorig jaar is de T-som snel gestegen. Januari en februari van 2013 hadden dan ook heel andere temperaturen dan dezelfde maanden dit jaar. Volgens het KNMI was in januari vorig jaar de gemiddelde temperatuur 2 graden en in februari 1,7. Januari 2014 zat daar flink boven met 5,7 graden. Februari is nog niet voorbij, maar de 14-daagse weersverwachting laat geen vorst zien en middagtemperaturen van tussen de 7 en 10 graden (bron: Weeronline).

Meer over: Nieuws | Uitrijden
Ontvang maandelijks nieuws van mestportaal.nl
E-mail: