Droge fractie verhoogt risico op Klebsiella niet

Onderzoekers denken dat droge fractie niet het risico op Klebsiella verhoogt, maar dat bedrijven die dit ‘risicovolle’ strooisel gebruiken alerter zijn op het detecteren van mastitis.

‘Zeker is’, meldt Veehouderij Techniek, ‘dat meerdere factoren invloed hebben op de infecties, hoewel elke factor op zichzelf niet een garantie op wel of geen mastitis is’. Verder wordt opgemerkt dat de bacterie grondgebonden is en bij bedrijven binnenkomt via ruwvoer en weidegang.

In het vakblad worden enkele factoren genoemd die invloed hebben op de infecties. Zo zitten in onbewerkte, ongebruikte droge fractie meer coliforme bacteriĆ«n (onder andere E. coli en Klebsiella) dan in verhitte droge fractie. Ook in gebruikte droge fractie zit ‘aanzienlijk meer Klebsiella’ dan in ongebruikte droge fractie. Een mogelijk risico is de kringloop van de dikke fractie en verder wordt een stijgend aantal infecties met Klebsiella toegeschreven aan hittestress: ‘de weerstand van de koeien is dan laag terwijl de omstandigheden voor de bacterie juist optimaal zijn’. Maar, wordt opgemerkt, die problemen spelen ook op bedrijven met zaagsel in de ligboxen.

Meer over: Nieuws | Verwerken
Ontvang maandelijks nieuws van mestportaal.nl
E-mail: