EC: Mineralenconcentraat is geen kunstmest

De Europese Commissie kijken of het mogelijk is dat mineralenconcentraat wordt opgenomen in de meststoffenverordening. Zoals het nu lijkt wordt het geen vervanger van kunstmest. Dat meldt Nieuwe Oogst.

‘De kwaliteit van het Nederlandse concentraat is nog niet te vergelijken met kunstmest’, laat de Europese Commissie weten in antwoord op vragen van de Nederlandse Europarlementariër Jan Huitema. ‘De meest recente wetenschappelijke gegevens en veldproeven, verstrekt door Nederland, tonen aan dat mineraalconcentraat, ondanks betere agronomische prestaties dan onverwerkte mest, nog niet te vergelijken is met minerale meststoffen in termen van efficiëntie en milieuprestaties.’

Mogelijk wordt mineralenconcentraat wel opgenomen in de meststoffenverordening. Het concentraat wordt dan als organische meststof beschouwd, afhankelijk van het gehalte aan nutriënten en aan resterende organische stoffen. Daarmee lijkt het er niet op dat het concentraat kan worden gebruikt bovenop de gebruiksnorm dierlijke mest.

 

Meer over: Nieuws | Uitrijden
Ontvang maandelijks nieuws van mestportaal.nl
E-mail: