‘Fraudemaatregelen mest belemmeren verplichte mestverwerking’

Op 13 oktober heeft staatssecretaris Dijksma van Economische Zaken een brief aan de Tweede Kamer gestuurd over fraudemaatregelen voor de Meststoffenwet. In de brief kondigt zij onder andere de intrekking van een aantal uitzonderingsbepalingen aan. De aangekondigde maatregelen belemmeren de verplichte mestwerking, meldt Cumela Nederland.

In de brief van Dijksma aan de Tweede Kamer wordt een reeks maatregelen geschetst, die fraude op het terrein van de Meststoffenwet moeten tegen gaan. Cumela Nederland is het met een deel van deze maatregelen eens. De brancheorganisatie voor loonwerkers en mesttransporteurs maakt echter bezwaar tegen het intrekken van de uitzondering voor het gebruik van AGR/GPS bij de export van mestproducten uit de mestverwerking. Het leidt er toe, dat bij veel vraag uit het buitenland, geen charters meer ingezet kunnen worden. Zo wordt de uitvoering van de verplichte mestverwerking niet eenvoudiger, aldus Cumela.

Daarnaast gaat het ministerie bij iedere nieuwe aanvraag voor registratie van een intermediaire onderneming de toets van de Wet bibob toepassen. Cumela heeft daar begrip voor waar het gaat om bedrijven die het oogmerk hebben om te frauderen. Volgens de brancheorganisatie zal het echter belemmerend werken bij het opzetten van samenwerkingsverbanden van intermedairs met een groep boeren om gezamenlijk aan mestverwerking te beginnen.

Cumela Nederland heeft de bezwaren tegen de plannen van Dijksma kenbaar gemaakt in een brief aan de staatssecretaris. Deze brief is te vinden op de website van de organisatie. (Cumela Nederland / AgriHolland)

Meer over: Nieuws | Verwerken
Ontvang maandelijks nieuws van mestportaal.nl
E-mail: