‘Inkuilen mest levert waardevolle meststof op’

Inkuilen van mest en dikke fractie levert een waardevolle meststof op en is goed voor het milieu. Dat meldt Boerderij op basis van onderzoek van het Belgische Instituut voor Landbouw- en Visserijonderzoek (ILVO). Het instituut constateerde dat inkuilen een gecontroleerd bewaarproces is, waarbij verlies van kostbare meststof en organische stof beperkt blijft.

Het ILVO onderzocht voor een paar opdrachtgevers de mogelijkheid om vaste rundveemest en dikke fractie van drijfmest te composteren en in te inkuilen. De onderzoekers ontdekten dat niet alleen composteren en inkuilen verschilt qua procesverloop, maar dat ook het eindproduct verschilt. Ondanks de verschillen hebben beide producten een bodemverbeterend effect en zijn beide producten meststoffen.

Inkuilen kan volgens ILVO worden beschouwd als een gecontroleerd bewaarsysteem. Er vindt een zekere voorvertering plaats, met beperkte afbraak en verliezen, waardoor het uiteindelijke materiaal rijk is aan plant-beschikbare nutriënten en organische stof. Dat komt omdat bij inkuilen de temperatuur in de hoop lager is en het volume op peil blijft.

Meer over: Nieuws | Opslag
Ontvang maandelijks nieuws van mestportaal.nl
E-mail: