Inventarisatie Mestverwerkingscapaciteit 2015

MestportaalHet projectbureau Lokale Mestverwerking en Bureau Mestafzet inventariseren weer de mestverwerkingscapaciteit in Nederland. Voor zowel veehouders als mestverwerkers is het van belang te weten wat de actuele stand van zaken is en hoe de mestverwerkingscapaciteit zich ontwikkelt.

Op 10 april jongstleden zijn mestverwerkers die bekend zijn bij de bureaus benaderd om een vragenlijst ‘Landelijke Inventarisatie Mestverwerkingscapaciteit 2015’ in te vullen. Nog niet alle vragenlijsten zijn ingevuld. Het Projectbureau en het Bureau Mestafzet laten weten dat het invullen nog tot 1 mei kan op de website Mestverwerkingsloket.nl.

2015 is een bijzonder jaar voor mestverwerkers. De gebruiksnormen zijn aangescherpt, de verwerkingspercentages zijn verhoogd, het melkquotum is vervallen en de Melkveewet is nu van kracht. Deze ontwikkelingen zorgen ervoor dat meer mest verwerkt moet gaan worden. ‘Het monitoren van de mestverwerkingscapaciteit is van belang om te kunnen beoordelen of er voldoende verwerkingscapaciteit voor de veehouders beschikbaar komt om aan deze verwerkingsplicht te kunnen voldoen’, meldt het Mestverwerkingsloket. ‘Daarnaast kunnen uit de inventarisatie knelpunten naar voren komen van diverse aard. Welke acties daaruit voort kunnen komen, wordt bepaald als de uitkomsten bekend zijn. Voor zowel de veehouderijsector als de (toekomstige) mestverwerkers levert de inventarisatie waardevolle informatie op. De mestverwerkers krijgen zicht op hoe de markt zich ontwikkelt en kunnen op basis daarvan besluiten nemen ten aanzien van de eigen onderneming.’

Meer over: Nieuws | Verwerken
Ontvang maandelijks nieuws van mestportaal.nl
E-mail: