Juiste toediening drijfmest voorkomt meer uitspoeling

Gewassen benutten dierlijke mest niet minder als kunstmest. Met de juiste toediening leidt dierlijke mest niet tot meer uitspoeling van nitraatuitspoeling dan kunstmest, blijkt uit veldproeven van Plant Research International en Alterra. Dat meldt Melkvee.nl.

Telers moeten de mest dan wel niet eerder geven dan enkele weken voor het groeiseizoen, de mest snel inwerken en de stikstof in de mest correct verrekenen. In gebieden met een hoge mestproductie zijn nitraatconcentraties in het grondwater vaak hoog. Plant Research International en Alterra, beide onderdeel van Wageningen UR, gingen in veldproeven na of specifieke eigenschappen van dierlijke mest kunnen leiden tot nitraatuitspoeling.

De Meststoffenwet kent een zogenaamde stikstofwerking toe aan ieder type organische meststof. De toekenning wordt met belangstelling gevolgd. Een lage werking kan leiden tot een te hoge milieubelasting en het nodig maken om mestgiften dientengevolge te beperken.

Een hoge werking daarentegen beperkt de noodzaak en wettelijke mogelijkheid om – binnen een gebruiksnorm – met kunstmest aan te vullen. Ook stelt een hoge toegekende werking hogere eisen aan het beheer van mest. Met de komst van allerlei ‘nieuwe’ producten uit mestverwerkende installaties is een juiste waardering van de stikstofwerking nog urgenter geworden, stellen Plant Research International en Alterra. (Melkvee.nl)

Meer over: Nieuws | Uitrijden
Ontvang maandelijks nieuws van mestportaal.nl
E-mail: