Mestinvesteringsfonds: 3 miljoen kg fosfaatverwerking

Eind 2015 verwacht het Mestinvesteringsfonds 3 miljoen kg nieuwe fosfaatverwerkingscapaciteit te realiseren. Dat meldt het fonds. Het Mestinvesteringsfonds heeft ondertussen 8 projecten van een achtergestelde lening voorzien, waarmee een bijdrage is geleverd aan 2,4 miljoen kg fosfaatverwerkingscapaciteit. Er zitten nog 2 projecten in de afrondende fase, er zijn nog meerdere projecten in de pijplijn.

Het aantal voerbedrijven dat deelneemt aan het Mestinvesteringsfonds is gestegen van 21 naar 24, goed voor bijna 90 procent van de voeromzet. Recent zijn de projecten Merensteyn in Venray, Kovemi in Asten en Agro Energie Hardenberg in Hardenberg afgerond. Het project Merensteyn betreft oprichting van een mestverwerkingsfabriek in Venray waar in eerste instantie 100.000 ton mest zal worden verwerkt. Hierbij zal ongeveer 350.000 kilogram fosfaat verwerkt gaan worden.

Verwerkinginstallatie

Kovemi BV te Asten is een loonwerkbedrijf die een aantal jaren geleden de keuze heeft gemaakt om zich te gaan specialiseren in het transport en verwerking van mest. Met de voorgenomen investering wordt er een complete  mestverwerkinginstallatie voor de verwerking van drijfmest met een capaciteit van 80.000 ton opgezet waarbij er ongeveer 280.000 kg fosfaat wordt verwerkt/geëxporteerd.

Het project Agro Energie Hardenberg is de nieuwbouw van een vergistinginstallatie in Hardenberg. Men wil met de installatie zoveel mogelijk mest verwerken om met mestverwerking een hoge biogasproductie te realiseren. Hierbij wordt er ongeveer 300.000 kg fosfaat verwerkt en geëxporteerd. Deze drie projecten zijn in uitvoering en worden, zo meldt het Mestinvesteringfonds, naar verwachting begin 2016 opgeleverd.

Meer over: Nieuws | Verwerken
Ontvang maandelijks nieuws van mestportaal.nl
E-mail: