Percentages mestverwerking verhoogd

De verplichte mestverwerkingspercentages voor regio zuid en oost worden voor komend jaar met 5 procent verhoogd. Dat meldt Pigbusiness. Voor de overige gebieden blijft het percentage ongewijzigd. Staatssecretaris Van Dam heeft dat in een brief aan de Tweede Kamer laten weten.

Met de nieuwe normen valt in totaal 32,8 miljoen kilo fosfaat onder de verplichte mestverwerking, zo meldt Van Dam. In de brief licht de staatssecretaris toe dat het voor regio oost op basis van het advies de Commissie deskundigen meststoffenwet (CDM) voor de hand had gelegen om de verwerkingsplicht vast te stellen op 40 procent. Hij wijkt van deze raadgeving af ‘omdat daarmee beter balans wordt gehouden met de in de regio beschikbare verwerkingscapaciteit’ die in gebied oost achterblijft ten opzicht van zuid. Met het lagere percentage wil hij de regio oost de tijd geven om meer capaciteit te verwerven.

De voorlopige normen voor 2017 zijn vastgesteld op 60 procent in zuid, 50 procent in oost en 10 procent in gebied overig. ‘In 2016 zal de CDM op basis van het protocol een nieuwe berekening uitvoeren van de percentages die nodig zijn om in 2017 tot een evenwicht te komen’, laat de staatssecretaris de Tweede Kamer weten. (Pigbusiness)

Meer over: Nieuws | Verwerken
Ontvang maandelijks nieuws van mestportaal.nl
E-mail: