Protest tegen mestvergisters Dalfsen loopt uit de hand

Een protestactie van de Partij voor de Dieren (PvdD) en omwonenden tegen de uitbreiding van een mestvergister in Dalfsen is zaterdagochtend 27 februari uit de hand gelopen. Volgens actievoerders van de PvdD bedreigden boze boeren hen verbaal en fysiek en is een van de actievoerders tegen de grond geslagen. Eigenaar Bert Huisman ontkent dat ten stelligste. Hij stelt dat actievoerders zijn erf op wilden en zelf agressief met protestborden zwaaiden. “Er was wat duw- en trekwerk, maar ik heb zeker niet geslagen.”

De actie was onderdeel van het verzet dat PvdD Kamerlid Esther Ouwehand al langere tijd voert tegen de komst van mestfabrieken op het platteland. Mestvergisters en -verwerkers vormen volgens de PvdD een groot gevaar voor de gezondheid van omwonenden en het milieu. Die gevaren worden door Rijk en provincies steevast genegeerd, aldus de PvdD. Ouwehand pleit daarom voor een bouwstop en ondersteunt omwonenden en lokale actiegroepen in hun protest. Lia van Dijk, lijsttrekker van de PvdD in Overijssel, stelt dat er aangifte wordt gedaan van bedreiging en mishandeling tegen de betrokken boeren. Politiemensen hebben volgens Van Dijk de actievoerders na de botsing in veiligheid moeten brengen.

De lezing van eigenaar Bert Huisman staat daar haaks op. Hij had vantevoren gewaarschuwd ‘dat het wel eens uit de hand zou kunnen lopen’. “Deze mensen proberen er een rotzooitje van te maken en ze wilden bij mij op het erf komen. Dat wilde ik niet. Ik heb deze mensen niet uitgenodigd. De zaak is nu in aanbouw, het is gevaarlijk om er rond te lopen. Straks, als alles af is houd ik open dag en is iedereen welkom. Ik ben net nog bedreigd door een paar van die mensen. Ik denk wel dat ik daarvan aangifte doe.” (AgriHolland / Stentor)

Meer over: Nieuws | Verwerken
Ontvang maandelijks nieuws van mestportaal.nl
E-mail: