Akkoord over maatregelen fosfaatreductie melkveehouderij

De melkveehouderij gaat de uitstoot van fosfaat – als bestanddeel van mest – komend jaar fors terugdringen. Daarover hebben LTO, NZO, Nevedi, NAJK, NMV en de Rabobank een akkoord bereikt, zo meldt AgriHolland.

Het fosfaatakkoord leidt tot een verwachte reductie van in ieder geval 8,2 miljoen kilo fosfaat, genoeg om de uitstoot van fosfaat in 2017 weer onder het Europees plafond (172,9 miljoen kilo) te brengen. (Daartoe zullen er circa 200.00 koeien minder gehouden moeten worden, red). In een brief aan de Tweede Kamer geeft staatssecretaris van Dam van Economische Zaken (EZ) de details weer.

Het fosfaatakkoord bestaat uit drie pijlers:

  • Brancheorganisaties en de veevoerindustrie hebben afspraken gemaakt over verlaging van het fosforgehalte in het mengvoer. Het fosfaatgehalte in de mest zal hierdoor dalen.
  • Boeren die al hun melkvee afstoten ontvangen een premie per koe, mits zij die koeien niet aan andere Nederlandse melkveehouders verkopen. Hoe eerder men stopt, hoe hoger de premie. Ook ontvangen zij via een speciale liquiditeitsregeling een voorschot op de bedrijfsbeëindiging.
  • Fosfaatreductie door zuivelondernemingen: voor alle te veel aangeleverde melk geldt een korting op de melkprijs. Deze strafkorting wordt minder naarmate boeren hun veestapel verkleinen.

Staatssecretaris Van Dam trekt 30 miljoen euro uit voor de fosfaatproblematiek, waarvan 25 miljoen euro voor de melkveehouderij. De zuivelsector verdubbelt dit bedrag, waardoor er in totaal 50 miljoen euro beschikbaar is voor de reductie van de melkveestapel. Daarnaast staan de gezamenlijke banken garant voor de voorschotregeling ten aanzien van de bedrijfsbeëindiging.

Het fosfaatakkoord leidt tot een verwachte reductie van in ieder geval 8,2 miljoen kilo fosfaat, genoeg om de uitstoot van fosfaat in 2017 weer onder het Europees plafond (172,9 miljoen kilo) te brengen. Om extra zekerheid in te bouwen wordt onderzocht of het mogelijk is om het fosforgehalte in veevoer nog verder te verlagen. Daarnaast wordt er met de Producenten Organisatie Varkenshouderij (POV) gesproken over een bijdrage aan de reductie van de fosfaatproductie.

Het pakket aan maatregelen wordt de komende weken door de diverse partijen nader uitgewerkt en geconcretiseerd. De eerste onderdelen van het pakket treden op 1 januari 2017 in werking. Melkveehouders die sinds de aankondiging van het fosfaatrechtenstelsel (2 juli 2015) hun veestapel niet hebben uitgebreid, worden in het pakket zo veel mogelijk ontzien.

Meer over: Nieuws
Ontvang maandelijks nieuws van mestportaal.nl
E-mail: