Cumela: in 2017 voldoende mestverwerkingscapaciteit beschikbaar

LTO Nederland en Nederlandse Vakbond Varkenshouders (NVV) pleiten er voor om de percentages voor het fosfaatoverschot in dierlijke mest dat bedrijven verplicht moeten verwerken in 2017 niet te verhogen. Een van de argumenten betreft een tekort aan verwerkingscapaciteit.

LTO verwacht dat volgend jaar circa 45 miljoen kilogram fosfaat verwerkt zou moeten worden en dat lijkt volgens de organisatie niet haalbaar. Een deel van de bestaande capaciteit wordt door problemen rond de vergunningen of technische problemen niet volledig benut. Brancheorganisatie Cumela Nederland zet vraagtekens bij die beoordeling van LTO.

Het ministerie van Economische Zaken, Cumela Nederland en LTO hebben onlangs een inventarisatie van de beschikbare mestverwerkingscapaciteit laten uitvoeren. De resultaten daarvan zijn nog niet gepubliceerd op verzoek van LTO. In 2014 was volgens een eerdere inventarisatie voor 44,3 miljoen kilogram fosfaat per jaar verwerkingscapaciteit beschikbaar, en toen was de prognose dat er een jaar later 3,5 miljoen kilogram fosfaat extra verwerkt zou kunnen worden. Er liggen nog wel uitdagingen rond mestverwerking, zoals rond de af te voeren hoeveelheid stikstof en het kunnen plaatsen van de dunne fractie die na het scheiden van mest overblijft. Dat is circa 80% van het volume van de drijfmest die wordt gescheiden. (AgriHolland)

Meer over: Afvoer | Nieuws
Ontvang maandelijks nieuws van mestportaal.nl
E-mail: