Doorbraak in dossier mestbewerking in Brabant

In Brabant is een doorbraak bereikt tussen agrarische, burger- en milieuorganisatie over mestbewerking en de omvang van de veestapel. De provincie Noord-Brabant meldt dat dialoog een aanzet heeft gegeven voor het herstel van vertrouwen rond de veehouderij en de deelnemers aan de dialoog willen dit graag verder opbouwen. Dat meldt BoerenBusiness.

De oplossingsrichtingen die zijn aangedragen kunnen ondernemers een voordeel bieden voor goedkopere stallen. Daarnaast is er een opening ontstaan om de hoeveelheid mest die in Brabant verwerkt mag worden, te verruimen. Dit geeft meer mogelijkheden voor de professionele afzet van mest met perspectief op mestverwaarding. De omgeving en het milieu hebben dan profijt van minder uitstoot van ammoniak, stank en methaan. Anne-Marie Spierings, van agrarische ontwikkeling geeft aan dat Brabant bovendien een rem op de veestapel gaat zien. ‘Daarnaast zien we kansen om de problematiek van leegstaande boerderijen aan te pakken.’

Kaders

Voor de verdere dialoog stellen Gedeputeerde Staten aan Provinciale Staten voor om kaders te stellen voor de inhoud en het proces. Het Brabants mestbeleid gaat uit van een gezonde bodem en het sluiten van de kringlopen in Noordwest-Europa. Dit betekent een ontwikkeling naar directe bewerking van de mest op het boerenbedrijf. Dit vermindert de uitstoot van stikstof, stank en methaan en dat is goed voor bodem, lucht en water. Ook vermindert dit het risico voor de gezondheid. Directe bewerking op het boerenbedrijf kan leiden tot simpelere en goedkopere stalsystemen. De verdere bewerking van de mest leidt tot producten die de bodem optimaal voeden of als grondstof kunnen dienen en vindt plaats in gespecialiseerde installaties op bedrijventerreinen.

Omvang veestapel

Het sturen op de omvang van de veestapel vindt plaats door groei en krimp van bedrijven bij elkaar in de buurt te koppelen. Hiervoor zijn meerdere oplossingen mogelijk. Voor de sturing van de omvang van de veestapel vinden Gedeputeerde Staten het van belang dat er geen verdere groei optreedt in Noord-Brabant en dat op termijn een zekere krimp wordt gerealiseerd. Gedeputeerde Staten willen dat de aanpak stevig bijdraagt aan het oplossen van de problematiek van Vrijkomende Agrarische Bedrijven (VAB-problematiek), de reductie van de uitstoot van ammoniak en het terugdringen van overlast.

Samen met de deelnemers aan de dialoog, de gemeenten en omgevingsdiensten zet de provincie de dialoog voort. Zij werken de globale oplossingsrichtingen die er nu liggen uit tot concrete voorstellen en acties. Dit gebeurt in een aantal gespreksrondes en met ondersteuning van onderzoek en praktijktesten. Eén en ander is medio oktober gereed zodat Provinciale Staten er eind dit jaar over kunnen besluiten. (BoerenBusiness)

Meer over: Nieuws | Verwerken
Ontvang maandelijks nieuws van mestportaal.nl
E-mail: