Eerste mest van W3-vloer uitgereden

De eerste mest, digestaat en dikke en dunne fractie van de W3-welzijnsvloer is uitgereden op de proefvelden van KTC De Marke en Den Eelder. Dat meldt Verantwoorde Veehouderij. De praktijkproef maakt onderdeel uit van het praktijknetwerk “Microvergisters in de praktijk”.

Op KTC De Marke is de mest met een mestinjecteur uitgereden op de aangelegde proefvelden. Dit gebeurde met een proefveldbemester. De velden hebben een afmeting van 10 bij 3 meter. Er zijn verschillende varianten toegepast, die in 3 herhalingen zijn aangelegd.

Als eerste is er een veldje met 30 kuub per hectare rundveedrijfmest bemest. Daarnaast zijn is een veldje bemest met 30 kuub digestaat per hectare. Op KTC De Marke is dat digestaat uit de Fermtech en op Den Eelder is dat digestaat uit de Microferm en de proerfvergister van Oosterhof Holman. Verder is er een veldje met digestaat aangelegd met water.

Het gaat hier om 30 kuub digestaat plus 15 kuub water per hectare. Naast deze veldjes is de proef dit jaar uitgebreid met een nieuwe variant, namelijk dikke en dunne fractie van de W3-vloer. De mest van de W3-vloer is afkomstig van Hans Broekroelofs uit Brucht. Hij heeft een nieuwe stal waarin deze vloer ligt. Deze vloer scheidt dikke en dunne fractie direct achter de koe van elkaar. Voor deze proef is een deel van de dikke fractie vergist. Zo zijn er vier varianten op het proefveld aangelegd, namelijk een veld met 30 kuub dikke fractie per hectare, 30 kuub vergiste dikke fractie, 30 kuub dikke fractie plus 15 kuub water en een veld met 30 kuub dunne fractie van de W3-vloer. (Verantwoorde Veehouderij)

Meer over: Nieuws | Uitrijden
Ontvang maandelijks nieuws van mestportaal.nl
E-mail: