LTO ruziet met gemeente Borne over mestverwerking Zenderen

De initiatiefnemers van de mestverwerkingsinstallatie in het Overijsselse Zenderen staken met onmiddellijke ingang elke vorm van constructief overleg met de gemeente Borne. Dat is op 13 april in een spoedbijeenkomst besloten. Dat meldt Tubantia.

LTO Noord luidt de noodklok over het uitstel van de bouw van de installatie door toedoen van de gemeente en gaat de provinciale en landelijke politiek mobiliseren. “Uitstel betekent onvermijdelijk de sluiting van een fors aantal Twentse boerenbedrijven dit jaar”, stelt Arjan Bonthuis, voorzitter van de afdeling Twente-Zuid van LTO-Noord. “We hebben geprobeerd zo lang mogelijk in gesprek te blijven met de gemeente Borne, maar men zet de zienswijze over de vergunning die de provincie Overijssel wil verlenen voor de installatie toch door.”

Voorzitter Albert Jan Maat van LTO Nederland zal volgens Bonthuis op heel korte termijn contact hebben met staatssecretaris Van Dam van Economische Zaken over de nijpende situatie voor de Twentse boeren. “We moeten van het Rijk volgend jaar 50% van het overschot in mest verwerken en buiten de Nederlandse landbouw afzetten en dat willen we ook”, zegt Bonthuis. Onbegrijpelijk wat hier gebeurt. Straks gaat de subsidie voor onze investering naar een kolencentrale en worden boerderijen met volle gierkelders geveild vanwege een faillissement.”

De gemeente Borne diende de zienswijze op het allerlaatste moment in. De inspraakperiode sluit op 14 april om 12.00 uur. Welke bezwaren er exact worden aangevoerd is niet duidelijk. De provincie Overijssel wil een vergunning verstrekken zonder dat de gemeente Borne een verklaring van geen bezwaar heeft afgegeven en daar waren partijen in de gemeenteraad van Borne verbolgen over. De inhoud van de zienswijze werd in de vergadering van 12 april echter nog niet openbaar gemaakt. Waarschijnlijk betreft het een zienswijze die pas later inhoudelijk zal worden aangevuld. Zo wil de gemeenteraad ruimte creƫren om mee te kunnen blijven praten over het mestverwerkingsproject. (Tubantia / AgriHolland)

Meer over: Nieuws | Verwerken
Ontvang maandelijks nieuws van mestportaal.nl
E-mail: