Mest aanwenden met infrarood

Twee loonbedrijven gaan binnenkort mest aanwenden met NIR-spectroscopie (nabij infrarood) voor het aan-boord bepalen van gehaltes in drijfmest. Veenhuis Machines uit Raalte heeft hiervoor de eerste twee zogenoemde Nutri-Flow-systemen verkocht. Dat meldt vakblad Trekker.

Momenteel worden de systemen in de fabriek opgebouwd op de twee zelfrijders van beide loonbedrijven. Daarnaast gaat Veenhuis komend mestseizoen met een eigen tank met het Nutri-Flow-systeem deelnemen aan een project rond precisiebemesting.

Zowel op de zelfrijders als op de Veenhuis-tank meten een flowmeter en een NIR-sensor de hoeveelheid drijfmest en de gehaltes N, P, K, droge stof en ammoniakale N in de drijfmest. Op basis hiervan volgt een doseringsadvies in kuubs per hectare, afgestemd op de gewenste stikstof- en fosfaatgiften. Hoewel de techniek in staat is om de dosering plaatsspecifiek te variƫren, hebben de loonbedrijven ervoor gekozen de dosering constant te houden. Tijdens het uitrijden van de mest vinden eveneens metingen met de NIR-sensor plaats en worden de toegediende mineralen met behulp van gps plaatsspecifiek getoond op de terminal en vastgelegd. (Vakblad Trekker)

Meer over: Nieuws | Uitrijden
Ontvang maandelijks nieuws van mestportaal.nl
E-mail: