‘Mestbeleid al jaren weinig effectief’

De aanscherpingen van het mestbeleid in de afgelopen jaren hebben nagenoeg geen effect gehad op het milieu. Dat meldt vakblad V-focus na een analyse van langjarige metingen.

De beleidsmaatregelen die na 2004 zijn ingevoerd, hebben, zo meldt V-focus, vrijwel niets bijgedragen aan de doelen van de Nitraatrichtlijn. Beleidsmakers zouden zich volgens het vakblad dan ook moeten afvragen of de milieuvervuiling die zij toeschrijven aan dierlijke mest, wel daadwerkelijk wordt veroorzaakt door dierlijke mest.

Tot 2004 was het mestbeleid effectief. De uitspoeling van stikstof uit landbouwgrond verminderde voortdurend. Maar na 2004 heeft de mestwetgeving nog maar heel weinig bijgedragen aan het milieu, zo blijkt uit langjarige metingen van RIVM en LEI Wageningen UR. Dit is volgens V-focus opvallend, aangezien er na 2004 vele maatregelen zijn ingevoerd om de bemesting verder aan banden te leggen.

Sinds de afschaffing van MINAS, tien jaar geleden, is de invloed van het mestbeleid op het milieu gestagneerd, aldus V-focus. Dat is opvallend aangezien modelberekeningen wel een gunstig effect hadden voorspeld van de diverse maatregelen. Dat het huidige mestbeleid maar heel weinig bijdraagt aan het milieu komt waarschijnlijk doordat beleidsmakers de milieuvervuiling te gemakkelijk toeschrijven aan dierlijke mest, en hun maatregelen vooral hebben gericht op dierlijke mest. Beleidsmakers zullen zich dan ook moeten afvragen of hun aanname juist is, dat dierlijke mest zoveel stikstofuitspoeling veroorzaakt. Of dat de milieuvervuiling meer uit andere bron(nen) komt, bijvoorbeeld uit kunstmest.

Bij de milieurisico’s van kunstmest wordt weinig stilgestaan, dit lijkt een vergeten onderwerp. Er blijkt opvallend weinig onderzoek te zijn gedaan naar de uitspoeling van kunstmest (op basis van metingen). De schaarse metingen die er zijn, bevestigen dat kunstmest een groter risico geeft op uitspoelen naar het grondwater dan dierlijke mest.

Bedrijven die milieudoelen halen ‘afgestraft’

Uit de beschikbare metingen blijkt verder dat de derogatiebedrijven – de bedrijven die toestemming hebben om meer dierlijke mest aan te wenden – de beste milieuprestaties leveren. Bijna alle derogatiebedrijven halen de doelen van de Nitraatrichtlijn, in tegenstelling tot niet-derogatiebedrijven (waar minder dierlijke mest wordt aangewend). Dan is het merkwaardig dat juist de groep bedrijven die de milieudoelen wel haalt, door de overheid wordt ‘afgestraft’ met een extra korting op het gebruik van dierlijke mest ‘om de milieudoelen te halen’.

Meer over: Achtergrond | Nieuws
Ontvang maandelijks nieuws van mestportaal.nl
E-mail: