‘Mestregelgeving niet aanpassen voor verlaging boetes

In een motie van Elbert Dijkgraaf van de SGP is de regering gevraagd de meststoffenregelgeving zo aan te passen dat bestuurlijke boetes naar beneden bijgesteld kunnen worden als de aard en de zwaarte van de overtreding daar aanleiding toe geven. Dat meldt AgriHolland.

Volgens staatssecretaris Van Dam van Economische Zaken is de aanpassing niet nodig. In de praktijk is het namelijk al mogelijk om de in en krachtens de Meststoffenwet vastgelegde boetes naar beneden bij te stellen als bijzondere omstandigheden daartoe aanleiding geven. Dat schrijft Van Dam aan de Tweede Kamer.

In de Meststoffenwet is vastgelegd dat in geval van overtreding van de gebruiksnormen, de normen voor afvoer van dierlijke meststoffen van het bedrijf, de fosfaatnormen voor melkvee en de normen voor mestverwerking de bestuurlijke boete wordt berekend aan de hand van een bepaald bedrag in euro’s per kilogram meststof, stikstof of fosfaat waarmee de norm is overschreden. Voor een aantal andere normen is in de Meststoffenwet bepaald dat bij of krachtens Algemene maatregel van bestuur regels worden gesteld over de hoogte van de bestuurlijke boete die bij overtreding van die normen ten hoogste kan worden opgelegd. Die regels zijn vastgelegd in het Uitvoeringsbesluit Meststoffenwet. Zo geldt er een boete van 50 euro voor het niet op de voorgeschreven wijze administreren, registreren, melden of invullen van gegevens en een boete van 300 euro voor het niet administreren, registreren, melden, indienen of aanwezig hebben van gegevens.

Bij de vaststelling van de boetebedragen in de mestwetgeving kan overeenkomstig de Algemene wet Bestuursrecht (Awb) de afweging plaatsvinden ten aanzien van de evenredigheid van de hoogte van de boete voor de onderscheidenlijke overtredingen. Tevens is een bestuursorgaan verplicht een lagere boete op te leggen, als de overtreder aannemelijk maakt dat de in de wet vastgestelde boete wegens bijzondere omstandigheden te hoog is. In de praktijk wordt bij een boete boven 340 euro eerst een voornemen naar de boer of intermediaire onderneming verstuurd, waarna er hoor- en wederhoor plaats kan vinden. Daarbij is er gelegenheid om de evenredigheid van de boete aan de orde te stellen.

Derogatie

Er zijn ook overtredingen waar standaard matiging plaatsvindt. Zo wordt een boete van maximaal 2000 euro opgelegd aan een veehouder die is vergeten zich aan te melden voor derogatie waarbij er geen opzet in het spel was. De uit de Meststoffenwet voortvloeiende boete voor deze overtreding zou voor een gemiddelde bedrijf uitkomen rond de 30.000 euro. Vanaf 2014 tot begin 2016 toe zijn in totaal 825 bestuurlijke boetes opgelegd voor overschrijding van de gebruiksnormen of de verantwoordingsverplichting van de mestwetgeving. Op dit totaal was het boetebedrag, zoals opgenomen in de primaire beschikking, bij 134 beschikkingen lager dan het bedrag dat voor de overtreding is opgenomen in de mestwetgeving. (AgriHolland / Ministerie Economische Zaken)

Meer over: Achtergrond | Nieuws
Ontvang maandelijks nieuws van mestportaal.nl
E-mail: