Plannen voor demo verwerking digestaat uit rundermest

Royal HaskoningDHV en FrieslandCampina hebben samen een nieuwe techniek ontwikkeld om het digestaat na vergisting van rundermest om te zetten in mestkorrels en stikstof- en kaliumzouten in een pure, droge vorm. Dat meldt AgriHolland.

De werking van deze CODE-technologie heeft Royal HaskoningDHV samen met FrieslandCampina en Dairy Campus in een pilot getest. Het project is medegefinancierd door de provincie Friesland en het Samenwerkingsverband Noord-Nederland en Koers Noord. Uit de pilot is gebleken dat de zouten zodanig zuiver geproduceerd kunnen worden dat er een afzetmarkt voor bestaat. Ook bleken de kalirijke humuszuren die worden teruggewonnen van hoge waarde.

Naast het aantonen van effectieve werking van de verschillende technologieën is gedurende de pilot ook voldoende inzicht en kennis verworven omtrent de aandachtspunten en risico’s bij het verder opschalen van de techniek. Royal HaskoningDHV en FrieslandCampina zijn nu in gesprek met derden om een demonstratie-installatie te realiseren, waarbij de CODE-technologie wordt ingezet. (AgriHolland / Samenwerkingsverband Noord-Nederland)

Meer over: Nieuws | Verwerken
Ontvang maandelijks nieuws van mestportaal.nl
E-mail: