Principeakkoord maatregelenpakket voor fosfaatreductie

Staatssecretaris Van Dam heeft donderdagavond 17 november met de Nederlandse Melkveehouders Vakbond, de Nederlandse Zuivel Organisatie, LTO, het Nederlands Agrarisch Jongeren Kontakt, de Nederlandse Vereniging Diervoederindustrie en de Rabobank een principeakkoord bereikt over de contouren van het maatregelenpakket waarmee in 2017 de benodigde fosfaatreductie wordt gerealiseerd. Dat meldt AgriHolland.

De betrokken partijen hebben aangegeven de maatregelen voor finale instemming vrijdagochtend 18 november aan eigen kring voor te leggen. Van Dam zal de Tweede Kamer vrijdagmiddag nader informeren over de inhoud van het pakket.

Samen naar Brussel

Volgens Van Dam biedt het totaalpakket van maatregelen voldoende fosfaatreductie om het in Brussel aan de Europese Commissie voor te leggen. “We kunnen hiermee samen met de sector naar Brussel om daar te onderhandelen of het voldoende is om de derogatie te behouden en hopelijk ook kunnen behouden”, aldus Van Dam. “Het bedrijfsleven steekt zijn nek uit, dat is ook nodig. Ik ondersteun daarbij met financiĆ«le en juridische maatregelen. Gezamenlijk zou dat voldoende moeten zijn om derogatie te behouden”, aldus Van Dam na afloop van het overleg met de sector.

Voerspoor en stoppers

De maatregelen hebben betrekking op het voerspoor, een regeling voor stoppers en krimp van de veestapel. Bij deze laatste zijn ook de zuivelondernemingen betrokken. Bronnen rondom het overleg melden dat een algemeen verbindend verklaring voor de zuivelbranche een oplossing zouden kunnen bied. Of dit onder de juridische maatregelen valt die Van Dam zegt te nemen, wil hij nu nog niks zeggen. (AgriHolland)

Meer over: Nieuws
Ontvang maandelijks nieuws van mestportaal.nl
E-mail: