Record volume mest vervoerd

In de eerste helft van 2016 werd in totaal een recordvolume van 18,12 miljoen ton mest over de weg vervoerd, een plus van 1,6% ten opzichte van een jaar eerder. Dat meldt BoerenBusiness.

Ook de export tikte met 1,71 miljoen ton een nieuw record aan. Dat blijkt uit de Vervoersbewijzen dierlijke meststoffen (VDM). Grootste afnemers van mest blijven de akkerbouwers en intermediaire bedrijven.

Het aandeel rundveemest steeg verder tot ruim 43% van het totale volume. Het aandeel varkenspest daalde van 37 naar naar ruim 34%. De groei zat echter voornamelijk in de mengmest en diverse, waaronder digestaat. Met een aandeel van 12,4 procent neemt dit volume toe. Gezien de uitbreidingen in de verwerking van mest is het realistisch dat dit aandeel de komende tijd gaat stijgen. Dee volumes pluimvee- en paardenmest vrij stabiel.

Het exportvolume steef 1,71 miljoen ton, waarmee export als afnemer een aandeel inneemt van 9,4%. Verreweg de belangrijkste afnemer blijft Duitsland. Na Duitsland volgen Belgiƫ en Frankrijk, maar die volumes zijn met respectievelijk 0,32 en 0,22 miljoen ton beduidend lager. Met 0,75 miljoen ton vindt vooral mengmest en diverse mest zijn weg naar het buitenland. Varkensmest volgt met 0,43 miljoen ton.

Meer over: Afvoer | Nieuws
Ontvang maandelijks nieuws van mestportaal.nl
E-mail: