‘Alle vragen over fosfaatreferentie half mei verwerkt’

Staatssecretaris Van Dam van Economische Zaken heeft de Tweede Kamer per brief geïnformeerd over de uitvoering van het fosfaatreductieplan. Hij meldt dat RVO.nl in goede samenwerking met ZuivelNL alle nodige organisatorische voorzieningen heeft getroffen om de fosfaatreductieregeling te kunnen uitvoeren. Dat meldt AgriHolland.

RVO.nl verwerkt op dit moment alle verzoeken van melkveebedrijven die het doelstellingsaantal en de referentie willen laten wijzigen in verband met knelgevallen, bedrijfsoverdrachten of in- en uitschaarsituaties. Naar verwachting zijn de meeste verzoeken op 30 april afgehandeld en heeft RVO.nl de gegevens dan geactualiseerd.

Melkveehouders die volgens deze geactualiseerde gegevens over de eerste periode niet voldoende dieren van het bedrijf hebben afgevoerd, krijgen een boete opgelegd. Voor naar schatting 1.000 melkveebedrijven zal de behandeling van de dossiers nog tot half mei vergen. In overleg met ZuivelNL is afgesproken dat de zuivelondernemingen de eventuele boete bij deze groep bedrijven pas zal opleggen nadat de dossiers zijn beoordeeld.

Van Dam reageert op een bericht in het blad Veldpost waarin wordt gemeld dat een grote groep melkveehouders te maken gekregen heeft met verkeerde registratie van gegevens voor de fosfaatregelgeving Hij wijst er op dat het artikel tot stand gekomen op basis van een oproep om problemen met RVO.nl te delen. Op deze oproep hebben 50 veehouders gereageerd. Daarmee geeft het artikel volgens Van Dam geen representatief beeld van de werkwijze van RVO.nl. Dit neemt niet weg dat de ervaringen niet altijd positief zijn en dat er verbeteringen mogelijk zijn.

De staatssecretaris geeft aan dat het voortouw van de maatregelen om de fosfaatreductie te verminderen in het fosfaatreductieplan bij de sector en ketenpartijen ligt. Het ministerie van Economische Zaken ondersteunt in de uitwerking en uitvoering van dit pakket. RVO.nl heeft extra capaciteit vrijgemaakt en geworven om in korte tijd een grote operatie uit te voeren ten behoeve van de sector, in samenwerking met ZuivelNL. RVO.nl acht de capaciteit die nu beschikbaar is toereikend om op korte termijn alle veehouders te voorzien van de meeste actuele en getoetste informatie over hun referentie. (AgriHolland)

Meer over: Nieuws
Ontvang maandelijks nieuws van mestportaal.nl
E-mail: