Daling van 4,5 miljoen kilogram fosfaat

Het fosfaatreductiepakket voor de melkveehouderij heeft geresulteerd in een daling van 4,5 miljoen kilogram fosfaat. Dat meldt AgriHolland.

De uitvoering van het fosfaatreductiepakket voor de melkveehouderij wordt maandelijks gemonitord door het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS). Daarnaast maakt het CBS per kwartaal een update van de ontwikkeling van de totale fosfaatproductie in Nederland. Staatssecretaris Van Dam van Economische Zaken heeft de eerste kwartaalrapportage van het CBS naar de Tweede Kamer gestuurd. Op dit moment is er een daling van 4,5 miljoen kilogram fosfaat gerealiseerd.

In het voerspoor is 1,1 miljoen kilo fosfaatreductie gerealiseerd en inmiddels is de melkveestapel reeds met 90.000 GVE gereduceerd. In totaal heeft het maatregelenpakket in het eerste kwartaal een fosfaatreductie van 5 miljoen kilogram opgeleverd. Van de doelstelling van de maatregel reductie van de veestapel via de subsidieregeling beƫindiging melkveehouderij zal 1 miljoen kilogram fosfaat niet worden gerealiseerd. Uit de update van de totale fosfaatproductie per 1 april blijkt ook dat er een tegenvaller is van 0,5 miljoen kilogram fosfaat door het gecombineerde effect van het fosfaatreductiepakket enerzijds en anderzijds hogere dieraantallen van de andere diercategorieƫn dan melkvee en vrouwelijk vleesvee volgens de definitieve Landbouwtelling 2016 en door licht hogere fosforgehalten in het ruwvoer van rundvee. Dit alles leidt er toe dat er op dit moment een daling van 4,5 miljoen kilogram fosfaat is gerealiseerd.

Meer over: Nieuws
Ontvang maandelijks nieuws van mestportaal.nl
E-mail: