Geen boete voor boer bij intrekken derogatie

Individuele boeren krijgen geen boete als de Europese Commissie vindt dat de fosfaatreductie in de melkveehouderij onvoldoende is en daarmee een ingebrekestelling start tegen de huidige derogatie. Dat meldt Boerderij Vandaag op basis van een gesprek met Wiebren van Stalen van LTO Nederland.

“Een individuele boer die gebruik maakt van derogatie, maakt hierover afspraken met RVO.nl en het ministerie van Economische Zaken. Hij kan alleen beboet worden als hij de voorwaarden van derogatie, zoals de eis van 80% grasland, de verplichte grondbemonstering of het verbod op fosfaatkunstmest of de bemestingsnormen niet nakomt. Een individuele boer kan niet worden beboet als de collectieve Nederlandse afspraak met Brussel niet wordt nagekomen”, aldus Van Stralen.

Het ministerie van Economische Zaken bevestigt dit. “Maar mocht het zover komen dat de Europese Commissie een ingebrekestelling start, dan betekent dit wel dat de derogatie per direct wordt ingetrokken en dat er ook geen nieuwe derogatie komt. Vanaf dan moeten boeren zich houden aan de normale mestnorm van 170 kilo stikstof uit dierlijke mest”, aldus een woordvoerder. Van een boete met terugwerkende kracht voor de mest die gedurende het seizoen boven de 170 kilo is uitgereden, is geen sprake. (Boerderij Vandaag)

Meer over: Nieuws
Ontvang maandelijks nieuws van mestportaal.nl
E-mail: