Mestverwerking Fryslân verwerkt minder mest

Mestverwerking Fryslân in Wouterswoude heeft het afgelopen halfjaar minder mest verwerkt dan in de eerste zes maanden van 2016. De hoeveelheid kromp met ongeveer 40 procent tot 70.000 ton. Dat meldt de Leeuwarder Courant.

Volgens directeur en mede-eigenaar Jan Scherff is nu al duidelijk dat 2017 met verlies zal worden afgesloten. De oorzaak ligt voor hem in een conflict met de rijksoverheid over een nieuw digitaal volgsysteem om mestladingen te traceren. De overheid heeft het AGR-GPS-systeem ook bij de afzet van vaste mest verplicht gesteld met het oog op de bestrijding van fraude.

Mestverwerking Fryslân wil graag werken met een alternatief systeem, omdat het bedrijf geen eigen chauffeurs en trucks heeft. Het transport werd uitbesteed aan veelal Oost-Europese bedrijven. Die voelden er weinig voor om te investeren in het Nederlandse digitale volgsysteem. Het Friese bedrijf dacht aan een alternatief systeem, maar de overheid wil eerst onderzoek doen naar de betrouwbaarheid daarvan. Waarschijnlijk is het systeem pas in 2019 gereed voor introductie. Mestverwerking Fryslân heeft inmiddels een eigen transportbedrijf opgezet met Poolse chauffeurs en trucks die zijn voorzien van het AGR-GPS-systeem. Het betekent dat echter dat het bedrijf ook zelf retourvrachten voor de trucks moet regelen. (Leeuwarder Courant / AgriHolland)

Meer over: Nieuws | Verwerken
Ontvang maandelijks nieuws van mestportaal.nl
E-mail: