Nieuwe regels bemonstering dikke fractie

Het verschil tussen een vrachtbemonstering dikke fractie en overige vaste mest is dat de vervoerder na mestscheiding geen monster van dikke fractie meer mag nemen vanaf 1 oktober 2017. Een monster van dikke fractie mag alleen genomen worden door een onafhankelijke monsternemer.

De monsternemende organisatie meldt aan de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) de planning van de bedrijfsbezoeken voor het nemen van monsters. Dit gebeurt uiterlijk om 13.00 uur op de werkdag voorafgaand aan het bedrijfsbezoek. Bijvoorbeeld: De monsternemer wil op woensdag 4 mei 2016 bemonsteren. Dan meldt hij dit uiterlijk op dinsdag 3 mei om 13.00 uur.

In deze melding staan de volgende gegevens:

•datum en tijdvak van de geplande bemonstering
•de bedrijfslocatie waarvandaan de afvoer van de partij/vracht plaatsvindt
•de locatie waar de vracht gelost wordt
•bij een mengmonster: de nummers van de monsters waarvan een mengmonster zal worden samengesteld

Bemonstering door onafhankelijke monsternemer

De onafhankelijke monsternemer stelt een representatief monster samen. Dit monster weegt minimaal 500 en maximaal 800 gram en bestaat uit deelmonsters die handmatig en gelijkmatig verspreid over de vracht zijn genomen.

De leverancier van de mest kiest ervoor om de vracht te laten bemonsteren bij het laden of bij het lossen.

Bemonstering bij het laden

Een al gereedstaande vracht mag niet worden bemonsterd. De monsternemer is tijdens het laden van de vracht aanwezig om een representatief monster te nemen van de vracht. Bij het laden van de vracht worden daarom:

grepen genomen uit de bak van de wiellader, shovel of bulldozer. Van elke bak worden 1 of 2 grepen genomen: 1 als de mest homogeen is, 2 als het inhomogene mest is. Bij bakken met een inhoud van 1 m3 of minder is het aantal te bemonsteren bakken afhankelijk van de grootte van de vracht met ten minste 1 greep per 3 bakken. Om te kiezen uit welke bakken de grepen genomen moeten worden, moet de monsternemer een goed beeld hebben van de vracht en van de manier waarop deze wordt gevuld.

grepen genomen van de transportband die de mest naar de transportwagen voert. Tijdens het afdraaien van de transportband wordt een bak, emmer of kruiwagen onder de band geplaatst. Met een (hand)schep wordt in één beweging de mest over de hele bandbreedte daarin geschept of geschraapt. Deze handeling wordt een aantal keren herhaald. De grepen moeten van gelijke grootte zijn en evenredig verdeeld zijn over de vracht, dat wil zeggen evenredig verdeeld over de draaitijd van de band. Voor containerbakken bedraagt het aantal grepen 10, voor opleggers (walking floors) 14.

Bemonstering bij het lossen

De monsternemer is tijdens het lossen van de vracht aanwezig om een representatief monster te nemen van de vracht. Er mag niet gelost worden voordat de monsternemer aanwezig is. De monsterneming vindt na het lossen direct plaats in de mesthoop. De bemonstering gebeurt op dezelfde manier als bij partijbemonstering.

De vracht mest blijft gescheiden van andere vrachten mest of materialen die de samenstelling van de mest beïnvloeden. De mesthoop is toegankelijk gemaakt door de vervoerder in samenwerking met de ontvanger.

Tijdens het laden moet op het VDM de monsterverpakking ingescand worden. Dat kan door de verpakking fysiek bij het laden beschikbaar te hebben (bij bemonstering tijdens het lossen is dit niet mogelijk). Hierdoor kan de onafhankelijke monsternemer de barcode ook digitaal beschikbaar stellen aan de leverancier/vervoerder.

De monsternemende organisatie stuurt het monster, onder vermelding van de betrokken leverancier en het VDM-nummer, binnen 10 werkdagen na bemonstering naar het laboratorium. Hierbij zit een begeleidend document waarin de volgende gegevens staan:

•datum en tijdvak van de bemonstering (datum afvoer = datum bemonstering)
•relatienummer/KvK-nummer van de leverancier van de meststoffen
•naam en/of nummer van de monsternemer
•adres van de bedrijfslocatie waar het monster is genomen
•geschatte volume van de vracht
•mestcode
•monsterverpakkingsnummer
•afwijkingen van de werkwijze zoals in het protocol beschreven
•bijzonderheden

(RVO.nl)

Meer over: Nieuws
Ontvang maandelijks nieuws van mestportaal.nl
E-mail: