‘Sleepslang is het overwegen waard’

Een sleepslangsysteem aanschaffen is voor een melkveehouder het overwegen waard. Helemaal als de buurman meedoet. Tot deze conclusie kwamen de leden van een studiegroep van het praktijknetwerk ‘Waarheen met Ammoniak op het Veen’.

Het praktijknetwerk heeft alle ins en outs op een rij gezet en concludeert dat de voordelen van een eigen sleepslangsysteem zijn:

  1. Op bedrijfsniveau kan met lichter materiaal worden gewerkt dan de loonwerker, zodat de kans op bodemschade afneemt.
  2. Met eigen materiaal kan er meerdere keren in het groeiseizoen worden uitgereden, ook als het kleinere blokken betreft. Ook kHierdoor kan het prima worden ingepast in een beweidingsschema.
  3. Naar eigen inzicht kan er water worden toegevoegd. De optimale hoeveelheid water die aan de mest moet worden toegevoegd is afhankelijk van de dikte van de mest, de droogte van de bodem en de weersgesteldheid. Toevoeging van water geeft een betere benutting en minder ammoniakemissie.
  4. Bij eigen materiaal kan er beter worden ingespeeld op het weer, zodat de kans op afspoeling, uitspoeling en ammoniakemissie wordt geminimaliseerd.

Eigen beheer

Naast bovengenoemde voordelen zijn uiteraard de jaarkosten van belang. Daarom hebben we met elkaar een berekening gemaakt van sleepslangen door de loonwerker versus eigen aanschaf. In onderstaande tabel de berekening.

Sleepslang-kosten

Bij een investering van € 60.000 die 10 jaar meegaat, zijn de jaarkosten ongeveer gelijk met de loonwerkkosten van € 3 per kuub). Doe je samen met de buurman dan komen de jaarkosten van een eigen sleepslangsysteem ruim € 3.000 lager uit. Een eigen sleepslangsysteem heeft zoals hierboven genoemd veel voordelen, maar kent ook een nadeel: het vraagt om inzet van eigen arbeid.

Meer over: Nieuws | Uitrijden
Ontvang maandelijks nieuws van mestportaal.nl
E-mail: