Verwerking mest van fipronilbedrijven is kostbaar

Pluimveehouders die getroffen zijn door een besmetting met het insecticide fipronil en die geen lid zijn van de coöperatie DEP betalen circa 40 euro per ton voor de mestafzet en -verwerking via BMC Moerdijk. Dat meldt Boerderij Vandaag.

Dat is ongeveer 4 keer zo veel dan wat leden voor de coöperatie betalen. Het verschil wordt bevestigd door Gerd-Jan de Leeuw van BMC Moerdijk. De mestverbrandingsinstallatie is de enige plek in Nederland waar mest van de getroffen bedrijven verwerkt mag worden. BMC heeft sinds maandag 7 augustus ongeveer 2.500 ton mest van geblokkeerde pluimveebedrijven verwerkt.

Een lid van de coöperatie DEP betaalt gemiddeld 11 euro per ton aan afzetkosten. Voor niet-leden liggen die kosten hoger. Bovendien wordt een extra toeslag gehanteerd van minimaal 25 euro per ton. BMC Moerdijk vindt de meerprijs voor niet-leden gerechtvaardigd. Het bedrijf moet per dag 350 ton mest van geblokkeerde bedrijven verwerken. Daar zijn afspraken over gemaakt met het ministerie van Economische Zaken en de NVWA. (Boerderij Vandaag)

Meer over: Nieuws | Verwerken
Ontvang maandelijks nieuws van mestportaal.nl
E-mail: