“Verwerking van mest met fipronil vergt meer tijd”

Op aanwijzing van het ministerie van Economische Zaken en de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) wordt sinds ruim een week bij energiecentrale BMC Moerdijk pluimveemest verwerkt, die het bestrijdingsmiddel fipronil bevat. Na de eerste ervaringen met de verwerking van deze mest is besloten de dagelijks te verwerken hoeveelheid van mest met fipronil te beperken. Getroffen pluimveehouders kunnen daarom vanaf 21 augustus op werkdagen maximaal 200 ton pluimveemest per dag naar BMC Moerdijk laten afvoeren. BMC verwerkt de mest dus wel, maar het duurt wat langer dan gehoopt.

BMC Moerdijk krijgt met de aangeleverde fipronilmest een groter gehalte aan leghennenmest, vergeleken met de mest die BMC afneemt van de bij Coöperatie DEP aangesloten pluimveehouders. Operationeel directeur Luc Westdorp: “Leghennenmest bevat meer fosfaat en dat heeft invloed op het verwerkingsproces en op de kosten daarvan. Er zijn verschillende manieren om daarmee om te gaan. Wat we niet willen is de kosten voor getroffen pluimveehouders verder op laten lopen. Onze intentie is te helpen bij de problemen die fipronil in de gehele pluimveesector veroorzaakt. We hebben besloten de hoeveelheid fipronil mest die we per dag verwerken aan te passen en hebben dat afgestemd met het ministerie van Economische Zaken.”

Algemeen directeur Kees de Regt vindt de kritiek dat BMC Moerdijk zou willen profiteren van de fipronil crisis onterecht: “In 2006 hebben ongeveer 600 pluimveehouders besloten fors te investeren in de verwerking van pluimveemest. Het is niet meer dan logisch dat -wanneer het ministerie en de NVWA besluiten dat fipronil mest bij BMC moet worden verwerkt- niet-aangesloten pluimveehouders daar een toeslag voor betalen. We zijn niet verplicht dit te doen. Vertegenwoordigers van de sector hebben ons gevraagd of BMC kan helpen, en voor ons is dit een gebaar van goede wil.” De Regt wijst tevens op de tarieven die afvalverwerkers rekenen: “De tarieven variëren van minimaal 75 tot 100 euro per ton. Dat is drie- tot viermaal het bedrag dat BMC aan niet-aangesloten pluimveehouders in rekening brengt. Uiteindelijk is het de overheid die bepaalt wat de meest verantwoorde manier is om fipronil mest te verwerken en waar dat moet gebeuren. Daarbij is de keuze op onze energiecentrale gevallen. BMC neemt de taak om dit zo snel als mogelijk en tegen reële kosten te verzorgen uiterst serieus.”

Pluimveehouders die hun mest bij BMC willen laten verwerken kunnen contact opnemen met Orgafert (onderdeel van Coöperatie DEP). Het telefoonnummer van Orgafert is 0499 – 320400.

Meer over: Nieuws | Verwerken
Ontvang maandelijks nieuws van mestportaal.nl
E-mail: