‘Voor zomer duidelijkheid invulling zesde actieprogramma Nitraatrichtlijn’

Momenteel werkt staatssecretaris Van Dam van Economische Zaken aan een concreet pakket van maatregelen voor de invulling van het het zesde actieprogramma Nitraatrichtlijn. Daar voert hij intensief overleg over met belangenorganisaties en andere overheden.

Dit proces van overleg wil Van Dam begin mei afronden, waarna over dit pakket technisch ambtelijk overleg met de diensten van de Europese Commissie zal plaatsvinden. Daarbij zal worden verkend of het pakket van maatregelen dat Nederland voorstelt door de Europese Commissie als voldoende wordt beoordeeld om als basis te dienen voor een nieuwe derogatie, zodat snel daarna het overleg over de precieze invulling van een nieuwe derogatie kan starten, en zodat het proces in het Nitraatcomité gestart wordt om te komen tot een nieuwe derogatie voor Nederland. Dat schrijft Van Dam aan de Tweede Kamer.

Mocht de Europese Commissie het voorgestelde pakket aan maatregelen onvoldoende vinden, dan zal Van Dam zich beraden op eventuele aanvullende maatregelen en daarover snel in overleg treden met belanghebbenden. Voor het zesde actieprogramma Nitraatrichtlijn moet ook een Milieueffectrapportage op planniveau (plan-MER) worden opgesteld. Om dit plan-MER te kunnen opstellen is het nodig dat de invulling van het zesde actieprogramma min of meer definitief is. Van Dam streeft ernaar dit plan-MER vóór de zomer van 2017 met het concept zesde actieprogramma Nitraatrichtlijn voor inspraak te publiceren. Voor zover de maatregelen in het zesde actieprogramma betrekking hebben op normen, regels en voorschriften zal ook de relevante regelgeving gereed gemaakt moeten worden. De procedures om de betreffende regelgeving in te voeren zullen vanaf de zomer worden gestart. (Economische Zaken)

Meer over: Nieuws
Ontvang maandelijks nieuws van mestportaal.nl
E-mail: