‘ Zesde actieprogramma Nitraatrichtlijn kort voor Kerstreces klaar’

Minister Schouten van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit (LNV) verwacht het zesde actieprogramma Nitraatrichtlijn kort voor het Kerstreces te kunnen voltooien. Schouten schrijft dat in een brief aan de Tweede Kamer.

Tot en met 24 november was er de gelegenheid tot het indienen van zienswijzen op het ontwerp-actieprogramma en het planMER. Er zijn circa 40 zienswijzen ingediend.  Zowel de ingediende zienswijzen als het daaropvolgende advies van de Commissie voor milieueffectrapportage kunnen leiden tot aanpassingen in het ontwerp-actieprogramma en het planMER. Dit zal dan ook besproken moeten worden met de Europese Commissie. Bovendien is er nog een aantal punten waarover nog overleg met de Europese Commissie plaatsvindt.

Er zijn een paar verschillen zijn tussen de voorkeursoptie in het planMER en de maatregelen als beschreven in het gepubliceerde ontwerp van het zesde actieprogramma. Deze verschillen betreffen de invulling van de hoogte van de fosfaatgebruiksnormen, de precieze invulling van de maatregel om het gebruik van bodemverbeterende meststoffen te bevorderen en de invulling van de maatregel om de uitrijdperiode voor vaste mest te versoepelen.

Er moet dus nog veel werk verzet worden. Schouten verwacht dat dit de kwaliteit van en het draagvlak voor het actieprogramma ten goede zal komen. (AgriHolland / Ministerie van LNV)

Meer over: Nieuws
Ontvang maandelijks nieuws van mestportaal.nl
E-mail: