Afzet pluimveemest met te hoog gehalte fipronil nog moeizaam

De afzet van pluimveemest met een te hoog gehalte aan fipronil verloopt nog steeds moeizaam. Dat meldt Boerderij Vandaag.

Het ministerie van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit gaf 3 weken geleden toestemming om de mest op een centraal punt te vermengen met mest die vrij is van fipronil zodat het gehalte dermate laag wordt dat de mest vervolgens kan worden verwerkt tot compost en via de gebruikelijke kanalen worden afgezet. Het bedrijf dat zich aanvankelijk had aangemeld om de mest te verwerken kan deze echter niet meer ontvangen omdat hij door grote druk op de mestmarkt het verwerkt product niet kan afzetten. Dat melden vertegenwoordigers van LTO/NOP en het fipronil-meldpunt Gelderse Vallei.

“Het mestverwerkingsbedrijf kan de pluimveemest momenteel niet ontvangen omdat de markt verzadigd is”, aldus Jan Workamp van het fipronil-meldpunt Gelderse Vallei. “BMC Moerdijk is langer dicht dan gedacht waardoor er wekelijks 9.000 ton extra pluimveemest op de markt komt. Afzet naar de akkerbouw is nu geen optie. Ook zijn er afnemers die aangeven dat ze niet willen dat een mestverwerker met fipronil verontreinigde mest gebruikt voor het product dat zij afnemen.” (Boerderij Vandaag)

Meer over: Nieuws
Ontvang maandelijks nieuws van mestportaal.nl
E-mail: