Groot deel mestfraudesignalen komt uit Brabant

De Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) heeft in de afgelopen twee jaar het grootste deel van het aantal signalen van mestfraude vastgelegd in het zuidoosten van Noord-Brabant. Dat meldt AgriHolland.

In de periode van medio 2017 tot mei 2019 in totaal 34 signalen in relatie tot mestfraude vastgelegd. Daarvan hebben er 20 betrekking op de provincie Brabant, met name het zuidoostelijke gedeelte. Het grootste deel van de signalen over mestfraude komt van de eigen NVWA-inspectie en het Team Criminele Inlichtingen van de Inlichtingen en Opsporingsdienst.

Schouten meldt ook dat er regelmatig contact is tussen Nederlandse en Vlaamse controleautoriteiten. Er vindt uitwisseling van gegevens plaats over grensoverschrijdende transporten van dierlijke meststoffen. Door het delen van deze gegevens krijgen alle autoriteiten zicht op de transporten, afnemers en gebruikers. Op alle importen uit Belgiƫ naar Nederland worden analyses uitgevoerd. Wanneer Belgische bedrijven hun grensoverschrijdende afvoer wel hebben geregistreerd in het Belgische register, die niet terug te vinden zijn in het Nederlandse register, onderneemt de Rijksdienst voor Ondernemend Nederland (RVO.nl) actie.

Eind 2018 meldde Schouten aan de Tweede Kamer dat er 63 keer proces-verbaal is opgemaakt door de NVWA tegen verdachten van mestfraude. Daarvan zijn 43 zaken inmiddels behandeld, In 24 zaken is een schuldigverklaring is uitgesproken door de rechtbank, 5 zaken zijn geseponeerd en 4 zaken zijn toegevoegd aan al lopende strafrechtelijke onderzoeken. De andere 10 zaken zijn afgedaan met een schikking.

Meer over: Nieuws
Ontvang maandelijks nieuws van mestportaal.nl
E-mail: