‘Mestwet niet voor maximumaantal dieren’

Het nieuwe mestbeleid heeft niet ten doel om een maximum te stellen aan het aantal dieren in Nederland. Dat zei staatssecretaris Sharon Dijksma van Economische Zaken vandaag in de Tweede Kamer.

De mestwet heeft als doel om de druk op de mestmarkt te verminderen, zei Dijksma in reactie op vragen van Tweede Kamerleden.

Dierrechten
Dijksma gaf aan de dierrechten, ook voor melkvee, als stok achter de deur te willen houden. ‘Als de mestverwerking niet van de grond komt, zal ik naar de dierrechten grijpen.Volgens Dijksma is dat ook nodig omdat Nederland aan haar internationale milieuverplichtingen moet voldoen.

Geheime agenda
De staatssecretaris onderstreepte dat zij geen ‘heimelijke agenda’ heeft om dierrechten na 2015 te behouden en in te voeren voor melkvee. Het slagen van de mestwet hangt af van de verwerkingscapaciteit. ‘Samen met de sector bekijk ik hoe groot de verwerkingscapaciteit is van bestaande en nieuwe projecten. Daaruit kunnen we afleiden of de sector voldoende doet om de mestverwerking van de grond te krijgen.’

Meerderheid
Een ruime meerderheid van de Tweede Kamer lijkt in te stemmen met de het wetsvoorstel. VVD, PvdA, CDA, PVV, D66, ChristenUnie en SGP willen met de mestwet aan de slag.

Aanpassingen
Grote aanpassingen lijken de partijen niet te willen doorvoeren in de bestaande wet. Voor het eind van het jaar moet de wet door de Eerste en Tweede Kamer zijn goedgekeurd. Waarschijnlijk gaat de mestwet dan 1 januari 2014 in.

Bron: Nieuwe Oogst

Meer over: Dier | Nieuws
Ontvang maandelijks nieuws van mestportaal.nl
E-mail: