‘Betere mais met drijfmest in de rij’

‘Drijfmest in de rij geeft een hogere benutting van stikstof en fosfaat’. Dat zegt Albert-Jan Bos van DLV Rundveeadvies tijdens de themamiddag snijmais, georganiseerd door commissie bemesting grasland en voedergewassen. Ook zegt Bos dat de drogestofbrengst bij mest in de rij hoger dan bij volleveldstoepassing.

Er zijn een aantal factoren waar de maisteler rekening mee moet houden. Bos: “Bemesten over zaaiklaar land vraagt om gunstige omstandigheden en aangepaste techniek.” Bos noemt de sleepslangbemesting als goede optie. Ook benadrukt hij dat een combinatie van drijfmest en niet kerende grondbewerking voorkomt dat er over losse grond gereden moet worden. “Daarbij moet het perceel vlak zijn en niet te verdicht.”

Als er gewerkt wordt met een vanggewas, is het zaak dat vóór het mais zaaiendood te spuiten. “Anders heeft het vanggewas een te grote voorsprong op de te zaaien mais.” Ook zegt Bos dat een grasgroenbemester de oogstomstandigheden kan verbeteren, omdat het het draagvlak van de grond kan vergroten. “En het verbetert de uitgangspositie voor een volgend seizoen.”

Meer over: Nieuws | Teelt | Uitrijden
Ontvang maandelijks nieuws van mestportaal.nl
E-mail: