713.152 kg extra fosfaat bemesten

Met ingang van het volgende groeiseizoen is niet meer alleen de bodemvoorraad fosfaat (P-AL) bepalend voor de toegestane fosfaatgift. Vanaf dat moment wordt ook de voor de plant beschikbare hoeveelheid fosfaat (P-PAE) meegewogen in de bemestingsnormen. Dat meldt Veeteelt.nl.

In totaal kan er daardoor in Nederland, gebaseerd op de berekeningen voor dit jaar, 713.152 kg extra fosfaat worden bemest, zo stelt Eurofins Agro.

Hoewel de nieuwe fosfaatnormen nu nog niet te vinden zijn op de website van RVO, is de nieuwe wetgeving wel eind vorig jaar aangenomen en gepubliceerd in de Staatscourant. Dat de aanpassing geen overbodige maatregel is, blijkt wel uit een voorbeeld dat Fabri aanhaalde. Hij onderzocht de fosfaathuishouding op een melkveebedrijf op zeeklei met een bodemvoorraad fosfaat van maar liefst 370 kg fosfaat per hectare, waar 130 tot 190 kg als streefwaarde geldt (P-AL-waarde was 70).

De betreffende veehouder mag hierdoor niet veel fosfaat bemesten, maar had al meerdere koeien gehad met fosfortekort. Niet gek zo bleek na onderzoek, want de plantbeschikbare hoeveelheid fosfaat bedroeg maar 1,6 kg fosfaat ten opzichte van een streefwaarde van 2,7 tot 3,9.

Meer over: Nieuws
Ontvang maandelijks nieuws van mestportaal.nl
E-mail: