Aanpak PAS moet concreter

Het ministerie van Economische zaken, Landbouw en Innovatie werkt op dit moment aan het opstellen van de programmatische aanpak stikstof (PAS). Eind 2011 moet de PAS klaar zijn, zodat deze in 2012 ingevoerd kan worden. De PAS is een middel om de impasse tussen economische ontwikkeling en natuurbescherming op te lossen. De Commissie voor de m.e.r. adviseert om de PAS concreet te maken en geeft duidelijke adviezen.

De commissie m.e.r. vindt het van groot belang om de PAS concreet te maken en geeft de volgende adviezen;
· noem een duidelijke termijn voor het behalen van de natuurdoelen;
· geef aan hoe met monitoring en maatregelen achter de hand tussentijds wordt bijgestuurd als de doelen in gevaar komen;
· maak duidelijk welke reductie aan stikstofdepositie mogelijk is met landelijke maatregelen, zodat duidelijk is wat provincies en gemeenten nog moeten doen;
· een aantal provincies heeft al een eigen aanpak, zorg voor afstemming tussen de aanpak van het rijk en de provincies.
· breng de andere milieugevolgen van de PAS in beeld, zoals de effecten voor de volksgezondheid (lucht, geluid en geur), het energieverbruik en het landschap. Commissie voor de m.e.r.

De Commissie voor de milieueffectrapportage (m.er.) is een onafhankelijke commissie van
deskundigen . De commissie adviseert over de inhoud en kwaliteit van milieueffectrapportages en spreekt zich niet uit over de wenselijkheid van een initiatief.
Voor een duurzame economische groei is het namelijk noodzakelijk dat er zekerheid is over het behalen van natuurdoelen (Natura 2000).

Lees het gehele advies op www.commissiemer.nl

Meer over: Nieuws
Ontvang maandelijks nieuws van mestportaal.nl
E-mail: