Acht nieuwe producten aan co-vergistingslijst toegevoegd

De acht nieuwe producten die vermengd met mest in de biovergister mogen zijn onder andere brood- en deegresten, bierborstel, aardappelpersvezel, bietenpulp en uienpulp.

Staatssecretaris Bleker wil ervoor zorgen dat boeren met een co-vergistingsinstallatie met deze nieuwe producten de installaties rendabel kunnen maken. Naast de nu al toegestane producten staan er nog 13 op de lijst om een nominatie tot toelating te krijgen.

Meer reststoffen gebruiken

Daarnaast komen er nieuwe regels waardoor het voor boeren met een co-mestvergister mogelijk wordt om (rest)producten zelf te testen op veiligheid en zuiverheid zodat die – onder voorwaarden – ook in de vergister kunnen. Daarmee wordt het mogelijk om veel meer reststoffen te gebruiken in de co-vergisters.

100 co-mestvergisters

Zo’n 100 boeren hebben nu een co-mestvergister. Die levert biogas, electriciteit en warmte. Er wordt in Nederland al netto 470 miljoen kWh opgewekt door het vergisten van mest. Het vergistingsproces verbetert als naast mest ook andere natuurlijke producten worden toegevoegd, zoals resten uit de voedingsindustrie. Op die manier wordt er ook nuttig gebruik gemaakt van afval. Het toegevoegde product mag geen schadelijke stoffen opleveren in het eindproduct. Het mengsel wordt namelijk na vergisting gebruikt als meststof op het land. Vandaar dat daar strenge regels voor zijn.   

Meer over: Nieuws
Ontvang maandelijks nieuws van mestportaal.nl
E-mail: